dijous, 3 de març del 2011

mediàticament poderosos

a HENNING MANKELL, "Villospâr", trad. dl cast. "La falsa pista", p. 102:"


[HI HA 2 TIPUS DE PERIODISTA:
L'un és el qui excava a la terra en cerca de la veritat i s'hi entreté, endins del clot, enviant la terra amunt i llançant-la enfora. El que passa és que a sobre, a la superfície, n'hi ha un altre que torna aquest mateix material d'enderroc cap endins, i que també és periodista.
Entre ells dos hi ha, sempre, una pugna: la lluita de força del tercer poder de l'Estat pel domini, que no s'acaba mai.
Hi ha uns periodistes que volen informar i descobrir, però n'hi ha uns altres que executen els encàrrecs del poder, i així contribueixen a amagar i soterrar el que està passant de veritat]"



6 comentaris:

  1. N'hi ha un tercer tipus... és que es vol fer amb el poder mitjançant el control (manipulació, o no) de la informació. O, encara un altre, el que busca treballar sense conflictes (il·lús).

    Una abraçada,

    ResponElimina
  2. diria que aquests 2 que dius es ben identifiquen amb el segon que diu mestre Mankell, en boca de l'experiodista (ex-, per honest) Lars Magnusson ("La falsa pista", el 5è de la sèrie Wallander)... no?
    molt feliçment trobat, Pep!!!

    ResponElimina
  3. Hola, Lu!!

    Com estàs??
    Estic d'acord amb la teva classificació. El que comprovo és que, sorprenentment, cada vegada costa més de trobar els de la 1ª categoria, els que volen informar i descobrir. O potser sóc jo la que no sé identificar-los! Crec que tenim una manipulació descarada dels medis; és com allò que deia el Joan de la consciència... vaja...que no hi veig un pam de net!!
    Petonets, Lu, t'he trobat a faltar!!

    ResponElimina
  4. Jo tb et trobo a faltar, Teresa. vejam si algun dia ens tornem a veure!
    ara vaig molt de bòlit, ja t'explicaré, i físicament me n'he començat a ressentir (espero que no vagi a més, buf).
    sí que d'aquest periodisme ideal, humanista, vocacional, sembla que en brilli l'absència! (la meva filla en vol estudiar, bé... espero que acabi decantant-se per la filologia... malgrat tot).
    vaig optar per penjar al bloc aquest fragment de Wallander-5 (mestre Mankell), després d'haver-lo penjat al mur del fb, i després d'haver-lo deixat com a comentari al peix mediàtic de Joan Grau perquè m'hi vaig topar per atzar aleshores i em va semblar que ni fet exprés.
    els periodistes... n'hi ha que dius: però quina banalitat més plastificadament burgeseta... estic pensant en les noticiaris televisius o d'altres programes d'igual estil que ens agermanen, i penso en concret.
    igual de periodistes del primer tipus en podríem trobar entre els reporters de guerra.

    ResponElimina
  5. Jo també ho he pensat, Lu, que dels primers hi ha els reporters de guerra, i ara els que són a Líbia o a Egipte es juguen la vida per transmetre la veritat... però la majoria dels que ens envolten viuen en una comoditat -ja no parlo de la grosseria i el mal gust d'algunes cadenes i diaris!!!- d'on és molt difícil de moure'ls!!

    ResponElimina
  6. i tant.... tot s'ha d'anar a llegir entre línies. i això d'aquestes cadenes i personatges infamants que tenen tant d'èxit és equivalent al més pur esperpent. el món del revés.

    ResponElimina